«Μόνη διέξοδος η δικαιοσύνη» αναφέρει ο πρώτος συνταξιούχος που δικαιώνεται!

Η δικαίωση των συνταξιούχων είναι πλέον γεγονός! Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης με την απόφασή του υπέρ του Οδυσσέα Τσολογιάννη, μέλους του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων που είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη σχετικά με τις περικοπές που του είχαν επιβληθεί στα δώρα και στα επιδόματα, ανοίγει το δρόμο σε χιλιάδες συνταξιούχους που προσέφυγαν ατομικά, αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν ακόμα προσφύγει, για ανάλογες διεκδικήσεις.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Οδυσσέα Τσολογιάννη, εγκρίθηκε η επιστροφή του ποσού των 11.184,57 ευρώ από τα ταμεία του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στην επιστροφή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για το χρονικό διάστημα 01/01/12 έως 23/07/15. Στα συγκεκριμένα ποσά έχουν επιβληθεί τόκοι και σύμφωνα με την απόφαση, το Ταμείο υποχρεούται να καταβάλλει το συμφωνηθέν ποσό εντός μηνός. Επιπλέον, το εν λόγω δικαστήριο, στηριζόμενο στην απόφαση υπ’ αριθμό 3037/18 του Ιουνίου του 2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάσισε την αναδρομική επιστροφή της μείωσης που είχε επιβληθεί με το νόμο 4093 σε άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1000 ευρώ για συνολικό διάστημα 3.5 ετών καθώς και αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Ο κ. Οδυσσέας Τσολογιάννης, έχει προχωρήσει σε άλλες πέντε αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και διεκδικεί χρήματα της τάξεως των 9487 ευρώ. Πολλά μέλη του δικτύου έχουν καταθέσει αγωγή κατά των περικοπών και της κατάργησης των δώρων. Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί ακόμα η απόφαση του ΣτΕ για τον «νόμο Κατρουγκάλου».

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου αλλάζει όλα τα δεδομένα. Ουσιαστικά, η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας λειτουργεί ως νομολογία και κανένα από τα δικαστήρια δεν δύναται να μην την ακολουθήσει. Το κόστος για το Δημόσιο μπορεί να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα αυτό αφορά σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους αλλά και 700.000 δημοσίους υπαλλήλους εν ενεργεία που έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ποσά έως και 19600 ευρώ. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι όσοι δεν έχουν προσφύγει ατομικά δεν έχουν κανένα δικαίωμα διεκδίκησης. Οπότε όσοι δεν έχουν κινηθεί νομικά πρέπει να το φροντίσουν έως το τέλος του 2018 έτσι ώστε να αποφευχθεί η τυχόν παραγραφή των διεκδικήσεών τους. Οι οργανώσεις των συνταξιούχων καλούν τα μέλη τους να σπεύσουν!