Προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ για επανυπολογισμό των εισφορών- οφειλών

Εάν κάποιος ασφαλισμένος θεωρεί ότι ο ΟΑΕΕ παρανομεί εις βάρος του είτε γιατί οι εισφορές που του αναλογούν είναι πολύ υψηλές αναλογικά με το εισόδημά του, είτε διότι επειδή  αδυνατεί να αποπληρώσει τις εισφορές του δεν του δίνεται η δυνατότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρόλο που είναι υποχρεωμένος να πληρώνει την εν λόγω υπηρεσία πρέπει να αντιδράσει προσφεύγοντας στον ασφαλιστικό του φορέα.

Το αίτημα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό. Ο ασφαλισμένος πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι εισφορές του πρέπει να μην είναι δυσανάλογες σε σχέση με τα καθαρά του εισοδήματα και ότι σε περίπτωση που δεν μπορεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του πρέπει από τις εισφορές του να αφαιρεθεί το ποσό που αναλογεί σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη αφού ουσιαστικά ο ΟΑΕΕ δεν την παρείχε.

O OAEE υποχρεούται αφού εξετάσει το αίτημα να απαντήσει εντός δύο μηνών. Ειδάλλως, θεωρείται σιωπηρή απόρριψη των αιτημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση ή σε περίπτωση αρνητικής απάντησης η επόμενη κίνηση απαιτεί προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Συνήγορος του Πολίτη λαμβάνει συνεχώς αναφορές από ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που διαμαρτύρονται για δυσβάσταχτες χρεώσεις εισφορών, ιδίως εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης. Επίσης, Επιπλέον, διαμαρτύρονται για την άρνηση του ΟΑΕΕ να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Εν συνεχεία, απαιτείται αναδρομική κάλυψη των δαπανών υγείας η οποία δεν μπορεί να υποστηριχθεί νομικά.

Είναι γεγονός ότι ποσοστό σχεδόν της τάξεως του 70% της συνολικής οφειλής από τους ασφαλισμένος προς τον ΟΑΕΕ έχει δημιουργηθεί από το 2009 και μετά, κάτι που αποδεικνύει ότι η αδυναμία των ασφαλισμένων να πληρώσουν τις εισφορές τους συνδέεται άρρηκτα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Τα επίσημα αυτά στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τον χαρακτηρισμό «μπαταχτσήδες» που χρησιμοποιήθηκε για τους οφειλέτες ασφαλισμένους. Οι «μπαταχτσήδες» όμως γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και θα κερδίσουν τον πρωτόγνωρο αυτό
αγώνα ενάντια στις παρανομίες του ασφαλιστικού τους ταμείου!