Με καταιγιστικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσφυγές των συνταξιούχων προς τη Δικαιοσύνη αναφορικά με το θέμα των περικοπών των συντάξεών τους. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη δικαιώσει τους πρώτους ενάγοντες στους οποίους θα επιστραφούν τα ποσά –πιθανότατα σε δόσεις– είτε αυτά αφορούν περικοπές σχετικές με τα επιδόματα αλλά και τον 13ο και 14ο μισθό σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Εν αναμονή βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, προσδοκώντας τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την απόφαση του Μισθοδικείου η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών και εισαγγελέων.
Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ συντάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνουν αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων. Ο Ενιαίος Φορέας δέχεται την κρίση δικαστηρίου για επιστροφή αναδρομικών και δεν προχωρά σε αίτηση αναίρεσης ήδη από το 2017 δικαιώνοντας τους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, σε σχετικό έγγραφο ο φορέας παραδέχεται την ορθότητα της απόφασης και αναφέρει ρητώς πως «δεν υφίσταται κανένας παραδεκτός και βάσιμος λόγος προσβολής της».
Με λίγα λόγια έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση της τεράστιας αδικίας που είχε διαπραχθεί εις βάρος χιλιάδων συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι που έχουν αδικηθεί μπορούν να διεκδικήσουν μέσω της νομικής οδού τα δώρα που έχασαν αλλά και τις όποιες άλλες περικοπές στις συντάξεις τους, ανάλογα με τι θα αποφασίσουν οι δικαστές. Τα ποσά θα αφορούν περικοπές από 10 μήνες έως και 4 χρόνια, όπερ και σημαίνει ότι μπορεί να είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι όσες προσφυγές εκδικάζονται για συνταξιούχους του Δημοσίου που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συμβούλιο είναι θετικές και δικαιώνονται με επιστροφή αναδρομικών.
Το γεγονός ότι η μόνη ελπίδα των συνταξιούχων είναι η δικαστική οδός αποτελεί την πραγματικότητα, κάτι το οποίο φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι το γνωρίζουν. Η εν λόγω κινητοποίηση έχει θορυβήσει τους κρατικούς παράγοντες που πιθανό να στηριζόντουσαν στην απουσία έγκυρης πληροφόρησης της τρίτης ηλικίας ή ακόμα χειρότερα στην έλλειψη τόλμης αναφορικά με τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Οι συνταξιούχοι όμως διέψευσαν τις προβλέψεις προκαλώντας έντονη ανησυχία στους καθ’ ύλην αρμόδιους.