Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει προχωρήσει σε τέσσερις πολύ κρίσιμες αποφάσεις (αποφάσεις Ολομελείας υπ’ αριθμό 2287, 2288, 2289 και 2290/2015) σχετικά με τις περικοπές που είχαν επιβληθεί με τους νόμους 4051/12 και 4093/2012 στο πλαίσιο δεύτερου μνημονίου. Η εν λόγω νομοθεσία αφορά τις βασικές περικοπές τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι οι αποφάσεις έχουν ισχύ από τη μέρα δημοσίευσής τους, αλλά αφορούν αποκλειστικά όσους είχαν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.
Οι αποφάσεις αυτές στηρίχτηκαν κυρίως στο γεγονός οι περικοπές έγιναν με καθαρά αριθμητικά κριτήρια χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις, δηλαδή χωρίς να εξεταστεί το αν οι αποδοχές μετά τις περικοπές επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση του συνταξιούχου.
Ουσιαστικά, με τις προαναφερθείσες αποφάσεις απαγορεύεται η αλόγιστη περικοπή των συντάξεων ειδικά σε κάποια πληθυσμιακή ομάδα που έχει ήδη πληγεί από παλαιότερες τροποποιήσεις, υποχρεώνοντας την εκάστοτε κυβέρνηση να μεριμνήσει για την ισότητα στα βάρη, την αναλογικότητα και πρωτίστως για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Εδώ, αξίζει να αναφερθεί, ότι ο νομικός κόσμος έχει εκφράσει και την έντονη αντίθεσή του απέναντι στο «νόμο Κατρούγκαλου». Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τον νόμο, η βασική σύνταξη ορίζεται στα 346 ευρώ (15 χρόνια ασφάλισης ή 4.500 ένσημα), ενώ αντίστοιχα όσοι έχουν 20 έτη ασφάλισης ή 6.000 ένσημα θα λαμβάνουν το ποσό των 384 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα παραπάνω ποσά σε ηλικία 67 ετών. Επιπλέον, επιβάλλονται αυξημένες εισφορές στις υψηλές συντάξεις και νέες περικοπές. Με το «νόμο Κατρούγκαλου» πλήττονται πολλές κοινωνικές ομάδες όπως οι χήρες, οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, οι γυναίκες που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα λόγω ανήλικου τέκνου κ.ά.
Πληθώρα επιχειρημάτων διατυπώθηκαν από δικηγόρους και καθ’ ύλην αρμόδιους σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις αλλά και ρυθμίσεις αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εξάλλου, δεν αποτελεί σύμπτωση ότι οι νέοι του τόπου μας εγκαταλείπουν σταδιακά τη χώρα φοβούμενοι για το μέλλον. Το αισιόδοξο μήνυμα όμως έρχεται από τους μεγαλύτερους σε ηλικία οι οποίοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους και με αυτόν τον τρόπο δίνουν το σωστό παράδειγμα στους νεότερους.